Patricia Deheleanu – Cursuri de canto - Celestial music, events and more

Patricia Deheleanu

Rădăcini profunde și expresie lirică internațională
Născută în orașul Iași, într-un cămin unde muzica era la fel de esențială ca aerul, am fost înconjurată de armoniile și pasiunile părinților mei. Mama, o pianistă și compozitoare cu un dar remarcabil pentru melodii, și tatăl meu, un preot ortodox cu o voce de operă care inspira profund, au fost coloanele mele de susținere și inspirație în lumea muzicii. Ei mi-au insuflat nu doar dragostea pentru muzică, ci și o înțelegere profundă a importanței ei spirituală și emoțională.

Influența lor a fost întărită de mentoratul prețios al sopranelor Liliana Dumitrache și Doina Dinu. Aceste personalități muzicale, una din România și cealaltă din Italia, au jucat un rol crucial în modelarea vocii și a carierei mele. Cu Liliana Dumitrache, am explorat profunzimile canto-ului clasic, în timp ce cu Doina Dinu, am călătorit prin nuanțele și complexitățile operei italiene. Această combinație de influențe m-a ajutat să-mi dezvolt un stil unic, echilibrând tradiția și inovația în arta mea vocală.

STUDII:
• 2011 – Student 1 an Bienio la Conservatorul – Institutul Superior de Muzică, Franco Vittadini – Pavia, Italia, specialitatea CANT, clasa prof. Soprana Doina Dinu
• 2011 – A absolvit și obținut MASTERUL ÎN MUZICĂ, specialitatea CANT CLASIC, la Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de interpretare muzicală, clasa soprană proff.univ.dr. Florenta Nicoleta Marinescu.
• 2010 – Masterclass (Roma) cu tenorul și dirijorul, maestrul Giuseppe Sabbatini
• 2010 – Masterclass cu soprana Raina Kabaivanska, cu maestrul Giuseppe Sabbatini, și cu tenorul Luis Alva, după participarea la Concursul de operă Spiros Argiris (Sarzana)
• 2010 – Masterclass cu bas proff.univ.dr. Ionel Pantea și maestrul Petre Sbarcea, în cadrul Festivalului Viva Vox din Cluj, România.
• 2006 – 2010 – A studiat canto cu soprana prof.dr. Liliana Dumitrache.
• 2007 – A absolvit și a obținut GRADUL la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de interpretare muzicală, specialitatea CANT, clasa soprană prof. Maria Slatinaru – Nistor.
• 2007 – masterclass cu mezzo-soprana Brigitte Balleys și cu celebrul pianist Jeff Cohen, la Strasbourg, Franța.
• 2005 – masterclass cu bas Gheorghe Crasnaru, Bucuresti.
• 2002 – 2010 – pregătire muzicală cu pianistul prof. Rodica Steliana Cretu.
• 2003 – A absolvit și obținut DIPLOMA Liceului de Muzică „Dinu Lipatti”, București, specialitatea CANTO, clasa prof. Georgeta Ionescu.

ACTIVITATE PROFESIONALA:
• Câștigătoare a rolului principal feminin, în competiția organizată de maestrul Lorenzo Tozzi (Italia), pentru PREMIERA MONDIALĂ a operei Decebal, de Leonardo Leo, în concert la Academia Română din Roma – Italia, în concert la Ateneul Român al Bucureștiului și numeroase spectacole la Opera Națională București – România.
• Finalistă și câștigătoare a rolului Mercedes al operei „Carmen” de G.Bizet,
în Concursul Internațional „A Ruoli Lirici”, Teatro Vigano, Roma, urmat de spectacole în regia maestrului Fritz Maraffi, – Palazzo Sora, Roma, Italia.
• Câștigător al locului I al concursului pentru masterclass-ul de la Strasbourg cu mezzosoprana Briggite Balleys (Elveția) și pianistul de renume mondial Jeff Cohen (America), urmat de concerte în cadrul Festivalului „Melodies Romantiques Francaise”, acompaniate pe pianul de maestrul Jeff Cohen.
• Soprană solistă a – Requiem – de W.A. Mozart, împreună cu corul și orchestra Școlii Internaționale „The Sir James Henderson School” din Milano, în regia lui Martin Biggs.
• Concerte cu „Carmina Burana” de Carl Orff, în Filarmonica din Tel Aviv și în Filarmonica din Haifa, Israel
• A participat cu un recital de arii de operă la – Festivalul Internațional Tagliacozzo – Italia.
• A participat la Festivalul Viva Vox din Cluj, România, Concert de gală cu orchestra clujeană, în regia maestrului Cristian Sandu, pentru inaugurarea celei de-a doua ediții a – Festivalul Viva Vox – Cluj, România.
• A predat canto clasic la Școala Națională de Artă, București, România
• Numeroase spectacole și concerte de arii și duete la:
Teatrul Fraschini, Pavia, Italia.
Institutul Cultural Român din Istanbul, Turcia
Opera Maghiară din Cluj, România
Muzeul de Artă Constanța, România.
Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, România.
Muzeul George Enescu din București, România
Concert la Școala de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați, România.
Asociația „Prietenii Muzicii”, Pavia, Italia
Universitatea Națională de Muzică din București

REPERTORIU:
Arii de creație a compozitorilor: V.Bellini (Piratul), G.Verdi (Othello, Vecernia siciliană), W.A.Mozart (Căsătoria lui Figaro, Don Giovanni), G. Donizetti (Maria di Rohan, Anna Bolena, L’Elisir d’amore, Lucrezia Borgia) , Fiica regimentului), J.Massenet (Herodiade), G. Bizet (Les Pecheurs de perles, Carmen), G.Puccini (La Boheme, Manon Lescaut, Gianni Schicchi), A.Boito (Mefistofele) C.M. Weber (Freischutz), Cilea (Adriana Lecouvreur),(La wally) Handel etc.

Recenzii:

Sunt foarte mulțumită de fiecare oră de canto. La fiecare apare informație nouă, prețioasă legată exact de ceea ce am nevoie, dozată în asa fel încât sa nu fiu copleșită, informație explicată de nenumărate ori pe înțelesul meu.
Este prima data când simt ca vin la un curs adaptat nevoilor mele, unde sunt încurajată să cânt ca "mine"!

Evelina Diana Sîrbu / grupa canto individual

Marie-Claire este o profesoară desăvârșită și un om extraordinar. Mă îndrumă cu ușurință prin secretele muzicii și face tot posibilul pentru ca eu să mă simt în largul meu cântând. Am învățat să am mai mult curaj și să imi evidențiez vocea prin tehnică și studiu într-un cadru relaxat și plin de pozitivitate.

Alexandra Andreea Bulearcă / grupa de arta spectacolului

Am avut ocazia să lucrez cu un om minunat, de la care am învățat să am încredere în mine și că, dacă am răbdare și nu renunț, voi putea ajunge la cea mai bună versiune a mea. Este vorba despre Marie-Claire. Am învățat de la ea multe tehnici: poziția maxilarului, cum să îmi fie mai ușor sa cânt și să nu strâng gâtul, cum să fiu foarte relaxată în timp ce cânt, cum să mă descurc în timpul unui concert dacă întâmpin situații stresante, cum se studiază un cântec înainte de a-l cânta și multe altele. Consider că este o profesoară extrem de buna, de la care chiar ai ce învăța, atât pe partea profesională, tehnică, dar și cum să devii un om mai bun.

Georgiana Ghidarcea / grupele de canto individual si arta spectacolului